Resebrev

Resebrev

Perth igen

Australien våren 2001Posted by kengor Mon, December 31, 2012 13:56:16
Efter några riktigt lata dagar i Bunbury (strand, mat, öl) har vi nu flyttat vårt lata liv till Perth. Vi har ju ett par kompisar här. En av dom jobbar som lärare inom hotell-restaurang. Han fixade så att vi kunde gå på en middag på skolan. Eleverna lagar maten och serverar och gör allt under överinseende av en lärare. Vi fick drink före maten, förrätt, varmrätt, efterrätt, kaffe och cognac till det facila priset av 60 kronor. Det kan man ju leva med.

Annars har det inte hänt några revolutionerande saker här i Perth. Vi drar mest benen efter oss, umgås med vänner och äter gott.

Imorgon (söndag) ska vi till en konsert med Ab Fab som kör gamla Abba-covers. Sen blir det drag-show med tema: Priscilla - Queen of the Desert. Konserten är på en vingård utanför Perth. Måndag sticker vi till Rottnest Island, en ö utanför stan. Kvällen blir det middag med kompisar igen, samma sak på tisdag. Onsdag bär det av till Singapore.

  • Comments(0)//resebrev.kengor.eu/#post169

Rundresa

Australien våren 2001Posted by kengor Mon, December 31, 2012 13:53:22
Först ska vi berätta lite om Western Australia = WA. Det är den största av staterna i Australien. Om WA vore ett eget land skulle det vara det 9:de största i världen. Europa går lätt att stoppa in i WA. Här bor ung. 2 miljoner människor. I Perth bor drygt en miljon av dessa, resten är utspridda över landet. Då kanske ni förstår lite grann av hur stort och öde det kan vara här.

Måndagen den 5 mars for vi iväg i en 4-hjulsdriven buss med plats för 22 personer. Det var en salig blandning av folk. Allt från 6 år till 65-70. Australier, britter, tyskar, fransman, singaporeaner, svenskar (vi).

Vi körde norrut mot Port Denison dar vi såg stora örnar, springande emuer och flygande kakaduor. Innan vi kom till Nanga Station där vi skulle bo, stannade vi for fika på Billabong Roadhouse. En restaurang utslängd mitt i ödemarken.

Väl framme i Nanga hoppade vi ner i en naturlig jaccuzi med plats för 30 pers. Vattnet kom direkt från underjorden och höll 36 grader. Det var underbart att glida ner i vattnet efter att ha suttit 10 timmar i en buss och åkt 90 mil.

Under en stjärnklar himmel åt vi middag, biff stroganoff och aprikoskyckling. Gott!

Dagen efter åkte vi upp till Monkey Mia för att titta på delfiner. Det var 4 stycken som kom in till stranden den dagen. Kenneth tog en tur med en katamaran och såg mer delfiner, sköldpaddor och sjökor (märkliga djur) under seglatsen.

Väl i bussen igen for vi vidare mot Shell Beach, en strand som bestod av enbart snäckor. Vidare mot en Bottle Shop for att köpa öl och vin inför kvällens middag. Den avnjöt vi på Warrora Station. En fårstation stor som Dalsland. Vi bodde i en barack, ett litet rum med 2 sängar. Elektriciteten stängdes av när generatorn själv tyckte att det passade. 10 meter till toaletten genom ormland. Göran var livrädd.

Middagen den har kvällen åts runt den öppna elden ute i bushen. Sen fick alla en chans att prova spela på en didgeridoo, Göran lyckades riktigt bra, jag fick fram ett ljud som bara lät som en fjärt.

Nästa morgon gick vi upp tidigt igen. Färden gick till Coral Bay och Ningaloo Reef. Där for vi ut med båt och låg och snorklade på revet. Vi såg mycket fisk och en hyfsat stor revhaj, tillräckligt stor för att vi skulle börja simma lite snabbare. Vissa fiskar var upp till en halvmeter stora. Och nära kom dom, stirrade på oss genom cyklopen och undrade vilka vi var. Väl uppe på land igen hyrde vi 4-hjulsdrivna motorcyklar och gav oss iväg upp på sanddynerna. Vi testade sandboarding, det var mycket kul. Hittade en liten lagun med kristallklart vatten dar vi låg i vattnet och bara njöt.

Tillbaka till Warrora Station för natten. Vi stannade och tittade på sköldpaddor, satt på stranden och käkade kex och ost, drack öl och tittade på solnedgången.

Nästa dag for vi iväg söderut igen. Besökte en bananplantage. Vidare ner till Kalbarri National Park där vi tittade på en helt fantastisk natur. Natten bodde vi på ett lyxställe, lakan i sängarna, dusch och toa på rummet. Barberque vid poolen och sen resten av kvällen på en pub. Det var skönt att vara tillbaka i civilisationen igen!

Sista dagen for vi till Geraldton, Cervantes och Pinnacle Desert. Märkliga klippformationer i öknen, som ett månlandskap. Vidare ner mot kusten och sanddynerna vid Lancelin. Där körde vi upp med bussen och sen rätt ner - verklig off-roadkörning. Vi åkte lite mer sandboarding också. Sen ner till Perth dit vi kom på kvällen. Till hotellet där middag väntade. Vi sov gott den natten. Vi hade åkt 3000 km under 5 dagar och det kändes i kroppen.

Upp igen tidigt nästa morgon och iväg till tåget. Framme i Bunbury tog vi in på ett motell, Fawlty Towers, bara namnet är ju värt en del. Igår for vi på en biltur söderut, Augusta, Margret River och lite andra ställen i vinodlardistriktet. En rejäl vända på puben och sen middag hos bekanta.


  • Comments(0)//resebrev.kengor.eu/#post168

Slödagar

Australien våren 2001Posted by kengor Mon, December 31, 2012 13:48:00
Det har nu hunnit bli torsdag, dagarna bara rinner iväg. Det gör vi också i värmen. Idag ar det 33 grader och strålande solsken.

Tisdagen blev som sagt ganska seg eftersom vi sov väldigt länge. På eftermiddagen tog vi en tur med ägaren till hotellet. Han körde oss ut till havet och vi tittade på alla stränder vid Indiska Oceanen. Där fanns också ett och annat hus som man gärna skulle bott i.

På kvällen träffade vi Rob och Shaun. Dom tog oss med till ett par kompisar till dom, Jim och Roland (svensk som flyttade till England på 70-talet, han snackade usel svenska nu). Där drack vi lite bubbelvin igen, sen stack vi till en restaurang och käkade. Eftermiddagen for vi tillbaka till Jim och Roland och satt på verandan och drack vin. De som var badsugna hoppade i poolen, men jag var nöjd med att ligga i en solstol, dricka vin, lyssna på de vilda kakaduorna som tjattrade i träden. Titta på Södra korset som gnistrade på den becksvarta himlen. Ganska behagligt som ni kan förstå.

Igår, onsdag, var jag (Kenneth) störtförkyld. Näsan droppade konstant, men det hindrar ju inte en viking. Vi tog tåget in till stan och promenerade upp till Kings Park. En jättelik parkanläggning som ligger på en höjd, så utsikten över Perth är alldeles makalös. Vi vandrade runt i parken, fikade, käkade, tittade på märkliga växter. Jag snöt mig en och annan gång också. Kvällen blev tidig for min del, Göran var på stan och tittade, jag bekantade mig med kudden. Idag ligger Göran hemma och latar sig. Jag är nere på stan och hämtar lite papper for vår resa norrut.

Ikväll ska vi ut med en annan kompis, Steve. Det blir öl och mat. Imorgon fredag blir det lite småpyssel under dagen, på kvällen åker vi till Freemantle med Rob och Shaun. Dels ska vi på en konstutställning, dels ska vi till en pub och dricka, just det, rätt gissat, ÖL. Lördag tar vi färjan på Swan River och hamnar åter igen i Freemantle, ska titta runt mer då. Pa kvällen ar det middag på hotellet. Söndag, tvätt och ompackning inför resan på måndag morgon. Så jag tror att det inte blir fler brev denna vecka, det far bli nar vi kommer tillbaka från trippen till delfinerna.

Sköt om er i snön och kylan!

  • Comments(0)//resebrev.kengor.eu/#post167

Perth

Australien våren 2001Posted by kengor Mon, December 31, 2012 13:44:01
Detta är tänkt att vara det första av flera resebrev från vår resa i Australien.

Vi började i lördags morse, klockan ringde 05.00 och det var inte helt lätt att kliva upp ur sängvärmen. Men en kopp kaffe och en snabb dusch så var vi på gång. En taxi ut till Landvetter, snabb incheckning, några snabba cigg innan det var dags att kliva på planet till Köpenhamn. Val framme på Kastrup hade vi tre timmar att slå ihjäl innan det var dags for nästa plan, denna gång till Singapore. Flygresan gick snabbare an väntat, sa vi fick ännu mer tid att slå ihjäl på Singapores flygplats. Mycket vattendrickande, mycket cigarettrökande blev det. Efter drygt 3 timmar klev vi sa på det sista planet, det som skulle föra oss till Perth.

Vi landade i Perth på eftermiddagen, pass och tull gick snabbt eftersom det inte är en så stor flygplats. Väl ute i det fria blev vi motta av bekanta och körda till vårt bed/breakfast-ställe vi bokat på Internet. Efter dusch och uppackning blev vi serverade champagne på terrassen. Sen blev det middag tillsammans med ägarna. Mycket gott och trevligt. Vi hann knappt avsluta middagen förrän 2 kompisar stod i dörröppningen och ville att vi skulle ut och dricka några öl. Vi var inte speciellt svårövertalade. Så vi for genom Perth ut till en av förorterna där vi satt och drack öl och snackade tills ögonen på Göran och mig sakta höll på att falla ihop. Skjuts tillbaka till hotellet och i säng. Det var skönt att få lägga sig efter att ha varit på benen i 35 timmar.

Nästa dag var vi uppe i ottan. Frukost på hotellet, promenad in till stan. Vi bor ca 2 km från centrum av Perth. Väl inne i centrum fixade vi ett australiskt telefonnummer till mobilen, köpte solskyddskram (solen bränner som bara den har nere, inget ozonskikt alls), vandrade runt i stan, ner till Swan River där det var dags for lite öl och slappande i skuggan. Sen eftermiddag vandrade vi sakta hemmåt igen. Väl hemma väntade champagne och snacks på terrassen. Det blev en tidig kväll igår. Ett snabbesök på en indisk restaurang och sen i säng. Idag blev det en sen morgon, ägaren kom och väckte oss 11.30, Han trodde vi hade kolat av. Så nu har vi druckit kaffe på terrassen och skrivit detta brev.

  • Comments(0)//resebrev.kengor.eu/#post166